Св. Екатерина се почита с питки от мълчана вода

Днес почитаме Св. Екатерина

На днешната дата православната църква отдава почит на Света Великомъченица Екатерина. Тя е канонизирана за светица заради способността си да лекува бяс и шарка.

По стара традиция в деня, посветен на Св. Екатерина, стопанката на всеки дом трябва да омеси питки с „мълчана” вода. Водата се нарича така, защото е наливана в пълна тишина. Питките трябва да са нечетен брой – 5, 7 или 9 и преди опичане да се нашарят с вретено. Когато са готови, домакинята ги маже с мед или петмез и раздава от тях на комшшите си.

Ако в дома има малки дечица, с две питки в ръце стопанката застава на кръстопът и всеки, що срещне, кани да си чупне от питките, наричайки: “Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!”.

А минувачите, опитали от питката с „мълчана” вода, отвръщат: “Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!”.

“Амин! Дай, Боже!”, отговаря домакинята и продължава да кани минаващите, като гледа нечетен брой души да нагости, че да са пресечени болестите, пише електронното издание dnes.dir.bg.

Легендата разказва, че Екатерина била дъщеря на александрийския цар Конста. Нейната майка била християнка и именно тя я запознала с пустинник, научил светицата да обича Божествената мъдрост повече от всичко.

Заради предаността си към Бога светицата била затворена в тъмница. Подложена била на нечувани изпитания, на глад и изтезания, но не се отрекла от вярата си. След смъртта й Ангел Божи отнесъл останките й в планината Синай, където по-късно бил издигнат храм в нейна чест.

За Алекс Антонова

Прочети още

25+ красиви и кратки разтърсващи любовни стихове

Любовни стихове за нея и за него. 25+ разтърсващи стихове за любовта. Любовна поезия

25# красиви и кратки разтърсващи любовни стихове, подходящи за писма и идеи за ваши стихотворения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *