Пещери  Археологически  Екопътеки  Манастири  Природни  Култура и традиции

30 невероятни забележителности в Родопите, които трябва да посетите

забележителности в Родопите
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Родопите са любимата ми планина в България и всяка година не пропускам възможността да я посетя, като всяка година тя ме пленява все повече. С годините имах възможността да посетя толкова красиви места в Родопите, като не успях да споделя всички с вас. Ето сега ще поправя тази грешка и ще ви разведа из всяко интересно кътче на Родопите, което съм посетила в последните години. Да започваме пътешествието:

1. Асенова крепост

Асенова крепост

Асенова крепост

Наричат Асеновата крепост входът към Родопите и това не е случайно. Крепостта се намира в края на Асеновград по посока Смолян, като е добре устроена и леснодостъпна. Може да стигнете до входа и директно с колата. Самата крепост преди няколко години претърпя голямо преустройство, като вече е благоустроена и достъпна с удобни пътеки и най-вече обезопасени. Интересното там, което не трябва да пропускате да видите е надписа на Цар Асен II, като мен лично ме пленява и уникалната красота на изгледите, които ще видите от най-високата точка на крепостта.

?Местоположение: на 3,5 км от Асеновград

?Достъп: с кола до паркинга и пеша към крепостта след това

Необходимо време: Разходката до крепостта и обратно продължава около 1 час в зависимост от темпото.

?Вход: 3 лв. за възрастни; за ученици и студенти – 2 лв.

 
2. Белинташ

Белинташ

Една от щерните. Белинташ

Белинташ е едно от ония места, които някак те зареждат, когато си там. Като добавим невероятната 360-градусова панорама, която се разкрива от мястото и интересната и противоречива история на скалите ще осъзнаете, че не сте на обикновено място. Интересното на Белинташ е, че историята на мястото е много oспорвана, както от археолози и историци, така и от “други” изследователи. Според някои това е площадка за кацане на НЛО, а според други е много важен религиозен център за местните тракийски племена, които с аобитавали тези земи. На върха на скалите ще намерите интересни щерни, както и изсичания в скалите, които приличат на големи кладенци. Най-подходящото време за посещение там е по залез слънце. Невероятна гледка.

?Местоположение: на около 30 км от Асеновград

?Достъп: с кола до паркинг и пеша към крепостта

Необходимо време: Разходката до крепостта и обратно продължава около 1 час и 30 мин в зависимост от темпото.

?Вход: няма

3. Караджов камък

Караджов камък

Караджов камък

Разходката до Караджов камък е голямо предизвикателство. Светилището на Сабазий, както е определено от проучвателите му, се намира на няколко километра пеша от Кръстова гора и е част от така наречения свещен триъгълник, заедно с Кръстова гора и Белинташ. Нарича се Караджов камък заради големия камък, който е заседнал в процеп между скалите, като именно под него се минава, за да се качим на върха на скалите. Едно наистина невероятно място, а  като го посетите ще намерите доста прилики с Белинташ.

?Местоположение: на около 5 км  от Кръстова гора

?Достъп: пеша по горски път, изходна точка Кръстова гора

Необходимо време: Разходката до обекта и обратно продължава около 3 часа в зависимост от темпото.

?Вход: няма

4. Чудните мостове

Чудните мостове

Изглед към Големия мост. Чудните мостове

Чудните мостове са определяни от много хора като една от емблемите на Родопите. Определено това е и едно от най-посещаваните места в Родопите, като всеки път, когато го посетя се очаровам от красотата и гения на природата. Тази забележителност представлява природни скални мостове, под които в момента шумоли малка рекичка. Мястото е леснодостъпно, като може да стигнете до него с кола, има си паркинг и е без вход за посетители. Препоръчвам ви да го посетите малко преди залез слънце, когато слънцето е паднало ниско и има прекрасни отражения на лъчите.

?Местоположение: на около 220 км отСофия

?Достъп: по асфалтов път до самия обект

Необходимо време: Около 30-40 минути

?Вход: няма

5. Кръстова гора

Караджов камък скален феномен

“Покров на Света Богородица”, Кръстова гора

Кръстова гора е енергийно място, което според много хора сбъдва желания. Ако посетите аязмото ще видите, че много хора са оставили дрешки и лични вещи на близки, молейки за изцеляването им. Името на манастира е такова, защото се вярва, че там е заровена частица от Христовия кръст. Мястото е леснодостъпно с кола, като има изграден паркинг. Не пропускайте да посетите аязмото, а от там и алеята с храмовете към големия кръст дарен от Цар Борис.

?Местоположение: на около 210 км отСофия

?Достъп: с кола до паркинга на манастира

Необходимо време: Около 30-40 минути. Или всеки колкото желае.

?Вход: няма

6. Крепостта в Кричим

Крепост над Кричим

Крепост над Кричим

Крепостта в Кричим, определено е специална за мен. Разположена е върху стръмните скали над град Кричим. Освен нея, обезателно посетете и Асеневия надпис, който гласи  „На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим“С моите верни приятели, поставихме указателни табели по пътя към крепостта и към самия надпис, тъй като особено намирането на втория се оказа голямо предизвикателство. Интересно място, което заслужава вниманието на всеки любител на българската история. Гледките, които се разкриват от крепостта наистина се впечатляващи-град Кричим и виещата снага река Въча. Виждат се дори пловдивските тепета.

?Местоположение: на около 150 км от София

?Достъп: с кола до подножието на хълма, и оттам около 20 минути пеша изкачване

Необходимо време: Около 1 час и 3о минути с качването и слизането.

?Вход: няма

7. Пещерата Снежанка

Пещера Снежанка

Пещера Снежанка

Прекрасна идея за посещение, когато се намирате в района на град Пещера. Пещера Снежанка се намира на около 5 км от град Пещера. За да стигнете до нея трябва да преодолеете екопътека с дължина 830 м. Пещерата е открита през 1961 г. Тя е изключително богата на пещерни образувания-сталактити, сталагмити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Дължината и е само 145 м, но това не е попречило на траките да я използват като убежище при опасност. И до днес могат да бъдат видяни техните огнища, част от предметите, които са използвали, както и кости на животни. А пред самата пещера, при повечко късмет може да видите и котката-пазач. Повече за нея може да видите в статията ми за пещера Снежанка.

?Местоположение: на 140 км от София

?Достъп: с кола до паркинга, и оттам около 20 минути пеша по екопътека

Необходимо време: Около 1  часа и 30 мин( с качването и слизането+ 45 мин в пещерата)

?Вход: 5 лв

8. Ягодинската пещера

Ягодинска пещера

Ягодинска пещера. Праисторически находки.

Ягодинската пещера се намира на около 20 км южно от Девин и на 3 км от село Ягодина. Със своите 10500 метра, Ягодинската пещера се нарежда на трето място по дължина в България. Има три основни и две междинни нива. Третият етаж е благоустроен за туристи и дължината на трасето е 1100 м. Тук могат да бъдат видяни 22 вида от общо 28 световноизвестни вида пещерни образувания. На първото ниво, 4 метра над естествения вход на пещерата са открити следи от човешко обитание,  именно енеолитно жилище-местен керамичен център, единствено в Европа запазено в естествения си вид. Не всеки ден могат да бъдат видяни находки на керамични съдове, керамична пещ, хромелни камъни и много други.

?Местоположение: на 230 км от София (има няколко пътя)

?Достъп: с кола до паркинга пред входа на пещерата

Необходимо време: Около 1 час

?Вход: 7 лв

9. Дяволското гърло

Дяволското гърло

Бучащата зала. Дяволското гърло

Дяволското гърло-истинска подземна мистерия на хиляди ходини. Намира се на основния път Девин-Доспат, по линията на Триградското ждрело. Пещерата е дълга 1 км, а туристическият марщрут 350 м. След 150-метра изкуствено прокопан тунел, следва Бучащата зала. Наречена е така, заради грохотът, с който водата на влизащата в пещерата река пада от 42 м. Това го прави най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Легендата разказва за Орфей, който слязъл към недрата на земята, именно тук в Дяволското гърло за да търси своята любима Евридика в подземния свят на Хадес. Най-голямата мистерия в Дяволското гърло и до днес си остава подземната река…непроследена и до днес…

?Местоположение: на 230 км от София (има няколко пътя)

?Достъп: с кола до паркинга пред входа на пещерата

Необходимо време: Около 1 час

?Вход: 5 лв

10. Пещера Ухловица

Пещера Ухловица

Пещера Ухловица

Една от най-старите пещери в България-Ухловица, се намира в Родопите близо до село Могилица. Името и идва от улулица-нощна граблива птица, срещаща се в тази част от Родопите. До пещерата се стига пеша по виещ се планински път. Не лек преход, но резултатът определено си заслужава. Входът на пещерата ни отвежда в голяма зала, която се смята и за най-красивата в пещерата. Преминавайки над няколко дълбоки пропасти  и изкачване на стръмни стълби се озоваваме на горния етаж на пещерата-Залата на пропастите. Краят на туристическата обиколка се ознаменува от 7 изключително красиви пещерни езера. Към най-голямото от тях се спускат каменните струи на леден водопад.

?Местоположение: на около 270 км от София

?Достъп: с кола до паркинг. Оттам пеша около 20-25 минути

Необходимо време: Около 2 часа

?Вход: 6 лв

f0bf790c80ad0689e14882c149e3604f6bb59d2ba9c5a8bbbdpimgpsh_fullsize_distr

24 коментара

  • Браво, Юлия. Това е невероятно усилие да събереш, снимаш и представиш по този прекрасен начин цялата тази информация.
    Поздравления за всичко, което правиш. Наистина ти пожелавам успех!

  • Била съм само на половината от тези места, а за много от тях не бях чувала дори. Ще си запазя статията и лятото започвам поред.
    Този сайт е моето вдъхновение!

  • Забележителностите по какъв принцип са подредени? Бих добавил още една малко известна крепост до Чудните мостове. Дали сте ходили там и имате ли информация за нея?
    Браво за усилието, материала може да бъде начало на цял пътеводител.

  • Българио, драга, мила
    земя,пълна с добрини.
    Земя, що си ме кърмила
    моя поклон приеми.
    Освен да притихна и да се поклоня, друго не ми идва на ум.

  • Това лято посетих две пещери Ягодинска и Дяволското гърло .И на двете е много красиво и интересно.Намират се на 250км от гр.Нова Загора ,доста път е ама си струва да се видят тези пещери .Също посетих преди 2 години Чудните мостове и Асенова крепост там също е красиво и интересно .

  • Бих искал да добавя Перперикон, Дяволският мост край Ардино и Триградското ждрело, задължителни дестинации при посещение в Родопите.

    • Здравейте! Със сигурност ще ги включа, веднага щом ги посетя. Обикаляла съм главно из Централни Родопи и заради това те не фигурират в статията. Предстои ми живот и здраве да ги посетя и тогава, ше бъдат включени 😉

  • Здравейте. Приветствам идеята и аплодирам всеки българин посещаващ и възхваляващ дивната природна красота на България. Адмирации за Юлия относно материала, подкрепен и със снимки.
    Очаквам с нетърпение продължението. Позволявам си да споделя опит.
    Екопътека-Струилица-Калето-Лъката, Агушевите Конаци в село Могилица, Изворът на река Арда. Продължаваме/айте/ напред!

  • Бих искал да добавя Татул,Харман кая,крепоста Моняк,вкаменената гора,каменната сватба,каменните гъби,крепоста Устра,орлови скали до Ардино,пещера Утробата,крепоста Цепина,природен феномен крокодила,природните скални феномени слона и динозавъра,крепоста Неузетикон и тракийската гробница до с.Мезек.

  • Чудесни пътеписи! Браво! Ако може само да отбележа една неточност – написано е, че изходна точка за Чудните мостове е Кръстова гора…

  • Предлагам ви маршрут : гр .Батак – гр. Доспат. По пътя си ще срещнете 4-ри от най-разкошните язовири в Родопите: Голям Беглик, Тошков чарк, Широка поляна, Доспат. След гр. Доспат, завийте в посока гр. Гоце Делчев. По целия път ще видите едни от най- красивите гледки на Родопите.

    • Благодаря, господин Павлов. Маршрутът, който предлага наистина разкрива приказни места в Родопите. При възможност бих преминала през него 🙂

  • Браво, страхотна статия 🙂 ще опитаме да обиколим всички тези места с моята компания!

  • Чудесни пътеписи и места, които са обозначени,като информация за хора, непознаващи Родопите! Благодаря сърдечно на авторката! Родопите са красиви и уникални, хубаво е да включите още места, защото посочените не изчерпват забележителностите! Освен Перперикон, споменат по-горе, има още – ,,Каменната сватба” и ,,Скалните гъби”, които са в околностите на Кърджали! Също и Златоград!

  • Няма такава планина като Родопите. С изключение на крепостта Кричим, навсякъде другаде съм била .Лично моята класация на посочените от вас места била друга, но затова сме различни и съответно и вкусовете и възприятията ни са различни .И още : има толкова неописани от вас места: яз Въча, Фотински водопади, Струилица, Бекови скали и т.н. в Западни Родопи……… а Източните Родопи нарочно ли са пропуснати?

  • Интересни места без съмнение, но като препоръка – по-добре не пишете местоположение “на 270км от София” тъй, като имате около 360 опции да се намирате на това разстояние и да не сте на описаната локация 😉

Остави коментар

В момента потребител разглежда: